Egeszsegesut.hu

A súlyemelés 12 egészségügyi előnye

Szóval, mire jó a súlyemelés? Persze, hogy az izomtömeg növekedni kezd, de a súlyzós edzésnek sok más előnye is van – az izomtömeg csak a kezdet. A nehéz és a könnyebb súlyok emelésének számos előnye van. Ha szeretnél többet megtudni a súlyemelés egészségügyi előnyeiről, olvasd el átfogó útmutatónkat.

A súlyemelés az edzés aranyszabálya. A legtöbben legalább kipróbáltuk már, de vajon hányan ismerjük valójában a súlyemelés előnyeit? Persze, mindenki tudja, hogy az emelős edzések az erős izmok kulcsát képzik – de a súlyzós edzésnek még több egészségügyi előnye van, mint gondolnád.

A súlyzós edzés egy olyan kiterjedt fitness forma, amely számos sportoló számára alkalmas lehet. A könnyű és a nehéz súlyok emelésének számos előnye van; akár a hullámzó izmok, akár a csontok jobb egészségére vágysz, egészséges edzésben lesz részed. Ha csak néhányat szeretnél megtudni a súlyemelő gyakorlatok számos előnye közül, tekintsd meg praktikus útmutatónkat!

Üdvözöljük a megnövekedett erőt…

A megnövekedett izomerő a súlyemelés egyik fő előnye. Ahogy öregszünk, egyre fontosabbá válik az egészséges izomerő fenntartása. Idővel a fizikai aktivitás nehezebb munkát jelent az emberi test számára – de az erős izmok segíthetnek ebben. Bár a nagyobb erő nem fogja visszafordítani az időt (bocsánat!), de felkészíti a testedet a nagyobb igénybevételre azáltal, hogy az izmaidat erőteljesen és egészségesen tartja.

...és búcsút mondhatsz a nem kívánt testzsírnak

Ha a fogyókúra részeként kezdtél el edzeni, szerencséd van. A súlyzós edzés egyik fő előnye, hogy segíthet a sportolóknak leadni a nem kívánt testzsírt.
A kutatások azt mutatják, hogy az egész test anyagcseréjének megnövekedése az étrend megváltoztatása nélkül is zsírcsökkentést és fogyást eredményezhet. Sok sportoló azonban táplálóbb ételeket kezd enni, amikor elkezd súlyzózni a zsírégetés érdekében. A Jack Cityben sok sportoló személyi edzővel és táplálkozási tanácsadóval is gyakorolja az emelést, hogy fokozza a fogyás átalakulását.

Élvezd a mindennapokat

Fontos megjegyezni, hogy a súlyemelés, amely elkötelezettséget, struktúrát és türelmet igényel, a mindennapi életedbe is át fog menni. Ennek nagy része a megfelelő emeléshez szükséges szervezettségnek köszönhető.
Gondolj a korábbi súlyemelő edzéseidre – minden egyes edzés a tervkészítés és a kitartás eredménye volt. Ezt a mentalitást alkalmazhatod a mindennapi életedben is, legyen szó a munkádról, a magánéletedről, vagy akár arról, hogy mit főzöl vacsorára.

Javítja a mentális egészséget

A súlyzós edzések egyik legnagyobb előnyének semmi köze a fizikai fittséghez. A fizikai egészség csak egy aspektusa az általános jólétnek. Létfontosságú, hogy gondoskodj a mentális egészségedről – és a súlyemelés remek módja ennek.

A súlyemelő gyakorlatok – és a testmozgás minden formája – endorfint termelnek, egy olyan hormonfajtát, amely elősegíti az örömérzetet és csökkenti a fájdalmat. Az erőedzés bizonyítottan segít kezelni az olyan mentális zavarokat, mint a szorongás és a depresszió, és sok sportoló arról számol be, hogy a súlyzós edzéssel hatékonyan csökkenthetik a stressz érzését.

Tartsd magad a diétához!

Tudjuk, milyen trükkös lehet betartani egy diétát. Elvégre a régi szokások nehezen halnak meg, és sokan közülünk évtizedeken át nagyon keveset gondolkodtak a táplálkozásról. Azonban ez nagyon is lehetséges! A súlyzós edzés egyik kevésbé ismert előnye, hogy segíthet a „diétás akaraterőben”. A Pittsburghi Egyetem kutatói egy tanulmányukban azt találták, hogy azok, akik ragaszkodtak a rendszeres edzésprogramhoz, a napi 1500 kalóriát is megtartották.

Vedd figyelembe, hogy mindenki más, és a szükséges napi kalóriabevitel a testedtől függ. Ha változtatni szeretnél az étrendeden, a legjobb, ha táplálkozási tanácsadóval dolgozol együtt.

Szeresd a szívhangodat

A súlyzós edzés egyik legfőbb egészségügyi előnye, hogy szuper szívbarát. A rendszeres súlyzós edzésnek köszönhetően javuló vérnyomás, amit a tested élvez, csúcsformában tartja a ketyegődet, és segít elkerülni a szívbetegségek és a magas vérnyomás kialakulását.

Állítsd be a saját tempódat

Mindenkinek más az edzési preferenciája. Sokan élnek a csoportos testmozgásnak, míg mások az edzővel való egyéni edzéseket részesítik előnyben. Mások talán jobban szeretnek teljesen egyedül edzeni. Az emeléssel mindezek a stílusok lehetségesek. Azok számára, akik inkább egyedül edzenek, a súlyemelés különösen vonzó lehet.
A súlyemelés egyik előnye, hogy akkor dolgozhatsz rajta, amikor csak akarsz, választott tempóban, olyan hosszú ideig, ameddig csak akarsz. Ez különösen akkor igaz, ha olyan edzőteremhez csatlakozol, amely 24/7 hozzáféréssel rendelkezik. Szeretnél a hajnali órákban is a súlyzókhoz nyúlni? Egy 24 órás edzőteremben ez is lehetséges (és ha még sosem voltál késő esti edzésen, akkor komolyan lemaradsz róla).

Érjed el a céljaidat - mindegyiket.

Mindannyiunknak vannak céljai. Néhány közülük biztosan a fitneszhez kapcsolódik, de rengeteg közülük az életünk más részeivel kapcsolatos. Bár lehet, hogy az izomnövekedés magasan szerepel a listádon, nem ez lesz az egyetlen cél, amelynek elérésében a súlyemelés segít. Jó eséllyel az edzés fokozása segít az elméd hatékonyabb működésében.

Tanulmányok még azt is megállapították, hogy a szakemberek nagyobb valószínűséggel 15%-kal produktívabbak a munkahelyükön az edzőtermi napokon, mint a kihagyott napokon. Ez valószínűleg azért van, mert a tornanapok szuper produktívak – és ez sokkal könnyebbé teszi a célok kitűzését és elérését.
Ne feledd: minden egyes sikeres edzésed egy teljesített cél. Minden alkalommal, amikor izomtömeget nyersz, egy hosszabb távú célt érsz el. Ez a gondolkodásmód könnyen átültethető a mindennapi életedre és céljaidra! A jövődre vonatkozó hosszú távú célok kitűzése, például egy ház megvásárlása, álmaid munkahelyének megszerzése vagy egy új készség elsajátítása mind ugyanolyan hozzáállással kezelhető, mint az edzésed.

Aludj jól

Rossz alvás = rossz hangulat. Ezt mindannyian tudjuk, de a jó alvás nehezebb lehet, mint amilyennek látszik. Ez a súlyemelés egyik kedvenc egészségügyi előnye: segíthet abban, hogy jobban kipihend magad. A legújabb tanulmányok bebizonyították, hogy a súlyzós edzés nyugodtabb és kevésbé zavaró éjszakai alvást biztosíthat.

Fenntartja a csontok egészségét

A súlyzós edzéseket végző sportolók jobb csontsűrűséget és szerkezeti szilárdságot élveznek. Ez különösen fontos előny, amire idősebb korban érdemes odafigyelni; miután betöltötted a 30-at, a csontsűrűség termelése csökkenni kezd, ami végül fájdalomhoz, törésekhez vagy csontritkuláshoz vezethet.

Fokozza a teljesítményt

Még az élsportolóknak is van hová fejlődniük – és sokan fordulnak a súlyemeléshez, hogy csiszolják képességeiket. A súlyzós edzés javítja a sportteljesítményt az alábbiak révén:

  • Javítja az egyensúlyodat: Minden alkalommal, amikor súlyzós edzést végez, a stabilizáló izmokat is megdolgoztatja, amelyek javítják az egyensúlyt. Minél stabilabbnak érzed a tested, annál könnyebb lesz olyan tevékenységeket gyakorolni, mint a harcművészetek, a jóga, a tánc vagy a torna.
  • A mozgásminták racionalizálása: Azzal, hogy minden edzésen tudatos mozdulatokat gyakorolsz, arra edzed a tested, hogy általában simábban mozogjon. Megállapíthatod, hogy a mindennapi mozgás simábbnak és kecsesebbnek érzed majd.
  • Növeli a kézügyességet: A kéz-szem koordinációd és a fizikai ügyességed ugrásszerűen javulni fog a súlyokkal való munka után.
  • Az állóképességed fokozása: Van valami a saját súlyod sikeres fekvenyomásában, ami arra emlékeztet, hogy bármit végig tudsz csinálni. Ezt a tested is megtanulja. A hosszú távok futása, a kemény pózok megtartása és más fizikailag megerőltető tevékenységek sokkal könnyebbé válnak.

Enyhíti a fájdalmat

Minél kevesebb fizikai fájdalmat érzel naponta, annál motiváltabbnak érzed majd magad az edzésre. A rendszeres súlyzós edzés segíthet megelőzni a test egyes területein jelentkező fájdalmat. A súlyzós edzés például remek módja annak, hogy megerősítsd a törzsed, ami viszont a hosszú ideig tartó ülés során megtámasztja a hátat. Sok sportoló, akinek a munkája miatt ülnie kell, úgy találja, hogy a súlyzós edzés segít megakadályozni, hogy fájjon a háta.

Ask the ExpertS