Egeszsegesut.hu

A személyi edző áttekintése

A személyi edző áttekintése

Mindig izgalmas megtudni, mi a valódi oka annak, hogy valaki a szolgáltatásaimat szeretné igénybe venni. Persze, a felszínen nyilvánvalónak tűnhet – az emberek azért vesznek fel személyi edzőket, hogy segítsenek nekik „formába lendülni” – de mit is jelent ez valójában?

Néhányan azért kérnek segítséget, hogy elsajátíthassák a megfelelő technikát, mert újak az edzésben, és azt hiszik, hogy ez egy veszélyes vállalkozás (nem az, vagy legalábbis nem feltétlen kell annak lennie). Másoknak nagyon stresszes az életük, és a nap végére túl fáradtak ahhoz, hogy összeszedjék mentális erőforrásaikat és rávegyék magukat az önálló edzésre.

Ezek az emberek egyszerűen csak azt szeretnék, ha valaki, aki tudja, miről beszél, megmondaná nekik, mit kell tenniük. Az utóbbi időben egyre észrevehetőbb, ahogy a személyi edzés átalakul, egy legitim, bárki számára nyitott szakmává.

Egyre többen keresnek olyan személyi edzőket, akik képesek egyfajta sokoldalú egészségügyi szakemberként is működni. Olyasvalakit keresnek, kihez fordulhatnak a fittséggel, egészséggel kapcsolatos kérdésekkel, de olyan mélyebb problémákkal is, mint a táplálkozás, az alvás és a mentális egészség.

Nem ritka, hogy az ügyfelek a testi bajok mellett egzisztenciális bajokkal is fordulnak hozzám; sőt, nem kevesen mondták már, hogy többet segítettem a gondjaik megoldásában, mint bármelyik orvos, pszichiáter vagy gyógytornász. (Csak hogy tisztázzuk, senkinek sem kellene kirúgnia a háziorvosát vagy a terapeutáját egy személyi edző kedvéért. De egy minőségi edző feladatai túlmutatnak a fittségi állapot javításán).

„Az emberek nagyon erős, bizalmi kapcsolatot alakítanak ki a személyi edzőikkel. Szeretnénk segíteni az edzőknek abban, hogy hitelesebben és magabiztosabban tudjanak válaszolni ezekre az új kérdésekre, amelyeket az ügyfeleik feltesznek. Meg akarjuk változtatni azt, ahogyan az edzők látják magukat, és azt, hogy milyen hatással lehetnek ügyfeleik életére”.

Információk a személyi edzőről

Ha túlzásnak érzi a személyi edzőket az orvosokkal és ápolókkal egy kategóriába sorolni, nos, akkor jó eséllyel még nem dolgozott igazán professzionális edzővel. A legjobbak legjobbjai teljesen más szinten működnek, mint a sztereotipikus ismétlés-számláló edzők.

Ők a fitneszre és az egészségre klinikai szemüvegen keresztül tekintenek, amely egy teljes és holisztikus perspektívát kínál. Ezt a magasabb szintű szakmai rangot elérni nem könnyű. Azok az idők, amikor egy edzőnek csak egy izmos testre és 10-ig való számolási képességre volt szüksége a bolt felállításához, már régen elmúltak.

Az internet elérhetővé tette az összes olyan tippet és technikát, amelyek egykor üzleti titoknak számítottak. A közösségi média pedig olyan személyes kapcsolatot tett lehetővé, amely egy képernyőn megjelenő avatárt éppoly meggyőzővé és parancsolóvá formált, mint egy hús-vér edzőt. Mi az tehát, ami megkülönbözteti a színlelőket és a csalókat az igazitól?

A legjobb személyi edzők szerint a hitelesség és a hozzáértés, két olyan tényező, amelyet csak oktatással és tapasztalattal lehet kiérdemelni.

„Az oktatási lehetőségek ebben az iparágban az idők során jelentősen megnőttek. A funkcionális mozgás- és táplálkozási programoktól kezdve a viselkedés pszichológián át az egészségügyi coaching-ig nagyon sok lehetőség áll az edzők rendelkezésére, hogy magabiztosabban tudjanak válaszolni ezekre az új kérdésekre, amelyeket a fogyasztók feltesznek.” – mondta.

Hogyan válassza ki személyi edzőjét?

Ez nem azt jelenti, hogy minden edzőnek kineziológiai mesterdiplomával vagy két éves főiskolai diplomával kell rendelkeznie. A legtöbb edző érti a vázizom rendszer felépítését; jól ismeri az anatómia 1/1-et, és azt, hogy az izmok hogyan működnek az inakkal, szalagokkal és csontokkal összefüggésben. Ha egyszerűen csak egy kis izomtömeget szeretnél növelni vagy néhány kilótól megszabadulni, nos, ebben majdnem bárki tud segíteni, de ha ennél összetettebb problémával állsz szembe, érdemes szakemberhez fordulni.

„A táplálkozáson és a testmozgáson túl is vannak olyan tényezők, amelyek befolyásolják az egészségünket és a jólétünket. Ez sokkal átfogóbb, mint csak vasat pumpálni és csirkét és zöldséget enni”.

Okok a személyi edző felbérlésére

Az emberek számos okból dolgozhatnak személyi edzőkkel. Akár személyre szabott programot szeretnél kidolgozni a fogyási céljaid támogatására, akár formába szeretnél lendülni, akár szeretnéd mérhetőbbé tenni a fejlődésedet vagy úgy érzed, hogy szükséged lenne oktatásra, egy személyi edző nagyszerű forrás lehet.

Néha azonban az emberek túl óvatosak ezen a téren. A alapvető megemelkedett költségek mellett; egyesek túlságosan félelmetesnek érzik azt, hogy egy profival dolgozzanak. Ez többnyire alaptalan, mert a végzett fitnesz szakemberek pont arra vannak kiképezve, hogy mindenféle hátterű és fittségi szintű ügyfélnek segíthessenek. Sokan csomagajánlatokat is készülnek, hogy a szolgáltatás megfizethetőbb legyen.

Ha most kezdesz egy edzésprogramot, vagy nem látod az eredményeket a jelenlegi rutinoddal, egy személyi edző lehet a legjobb megoldás. Íme 10 ok, amiért érdemes személyi edzőt fogadnod.

Ask the ExpertS