Egeszsegesut.hu

Colitis ulcerosa diéta receptek

Ha ezen a cikken landoltál, akkor jó eséllyel olyan ételrecepteket keresel, amelyek kiegészítik a gyulladásos bélbetegségeket, mint a Colitis ulcerosa vagy a Crohn-betegség. Annyi különböző diéta létezik erre a területre vonatkozóan, hogy nehéz közülük megtalálni, kiválasztani és betartani egy étrendet. Ne aggódj azonban, jó helyen jársz! Ebben a cikkben áttekintjük a Colitis ulcerosa betegek számára ajánlott diéta típusokat és ajánlott élelmiszereket.

Ha még nem tudnád, a Colitis ulcerosa a gyulladásos bélbetegség (IBD) egyik típusa. Másnéven a fekélyes vastagbélgyulladás leginkább a vastagbél és a végbél legbelső falát érinti, és fekélyeket, illetve általános görcsös fájdalmat okozva.

Most pedig vágjunk a közepébe, és térjünk rá néhány olyan étkezési gyakorlatra, amelyek segíthetnek az Ön vagy szerettei fekélyes vastagbélgyulladásos tüneteinek kezelésében.

Mit kell tudnod az ételekről, ha Colitis ulcerosád van

Az olyan krónikus bélbetegséggel való foglalkozás, mint a Colitis ulcerosa, gyakran elkeserítő és frusztráló, mivel nincs általános megoldás a tünetek kezelésére. Mindenkinek más a szervezete, és ami az egyik embernek beválik, az a másiknak nem biztos, hogy működik. Ha kipróbálsz pár colitis ulcerosa diétát, odafigyelsz az étrendedre és az elfogyasztott termékekre, az sokat segíthet abban, hogy felismerd, hogy a tested mit fogad be és mit nem tolerál.

Ha gyulladásos bélbetegségben szenvedsz, fontos, hogy a hozzávalókat lehetőleg olyan termelőktől szerezd be, akik nem használnak növényvédő- vagy gombaölő szereket. Azok a növényvédő szerek , amelyek glifozát hatóanyaggal rendelkeznek, különösen keményen hatnak a bél mikrobákra, ami hozzájárulhat a kellemetlen tünetekhez, és felerősítheti a fekélyes vastagbélgyulladás tüneteit. Az étrend megváltoztatása és a rovarirtó szerek nélküli termékek beszerzése az egyik módja annak, hogy csökkentsd a gyulladást.

Egy másik tipp, amit az IBD-ben szenvedőknek adnak, hogy ügyeljenek arra, hogy az általuk fogyasztott termékek mag nélküliek, héj nélküliek és rostban szegényesek legyenek. A magas rosttartalmú élelmiszerek károsak a bélmozgásra, mivel nehezen emészthetőek, puffadást és gyulladást okozhatnak. Az elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök megfőzése, amikor csak lehetséges, szintén segíthet megelőzni a gyulladást. A főzés / sütés segíthet lebontani az élelmi rostokat, így azok könnyebben emészthetők a belek számára.

Vannak bizonyos gyümölcsök és zöldségek, például az édesburgonya, az uborka, a banán és a bogyós gyümölcsök, melyek gyomorkímélőbbek, mivel nem savasak, nincs bennük sok cukor, és a textúrájuk lágy, ha megfelelően készítik el őket. Ezek a lágy textúrájú gyümölcsök és zöldségek kíméletesebbek a gyulladt vastagbél számára. Ezzel szemben a magvak, a nyers gyümölcsök, a zöld nyers zöldségek (mint például a brokkoli és a karfiol) garantáltan hasfájást és gyulladást okoznak, mivel ezek nehezen emészthetőek. A fűszeres, magas zsírtartalmú, vagy cukros ételek, a feldolgozott élelmiszerek és a laktózt (tejtermékekben található cukor) tartalmazó ételek mind megterhelőek lehetnek azok számára, akiknek gyulladásos bélbetegségük van.

A glutén korlátozásának fontossága

Mi is valójában a glutén, és miért irtóznak tőle olyan sokan? A glutén egyfajta fehérje (prolamin néven ismert), amely olyan gabonafélékben található, mint a búza, az árpa és a rozs. A glutén egy „ragasztóhoz” hasonlítható, amely összetartja az ételt, és leginkább a nyújthatóságáról ismert. A glutén a legtöbb élelmiszerüzletben kapható feldolgozott élelmiszer alapanyaga, kivéve, ha az összetevők között kifejezetten nem szerepel. Természetes módon a legtöbb búzából készült élelmiszerben, illetve minden olyan termékben megtalálható, amely gabonát tartalmaz. A glutén káros a Colitis ulcerosában szenvedők számára, mivel nagy mennyiségű anti tápanyagot tartalmaz. Ezek az anti tápanyagok a bélben lévő tápanyagok felszívódását és emésztését zavarhatják, ami viszont gyulladást okoz.

A glutén fogyasztása zonulint is felszabadít a szervezetben. A zonulin (egy fehérje) olyan, mint egy betolakodó, amely képes irányítani a bélnyálkahártya nyitását és zárását. A zonulin felszabadulása a kutatások alapján átveszi a természetes szelektív bélrendszeri szokásainkat, úgymond túszul ejtve a szervezet bélnyílását. Ennek a fehérjének saját gondolkodása van, és maga dönti el, hogy mikor nyissa meg a bélnyálkahártya csomópontjait, még akkor is, ha a csomópont megnyitása károsan hat a bélrendszer egészségére! A glutén fogyasztása lehetővé teszi a zonulin számára, hogy megnyissa a bélnyálkahártyát, és beengedje a tápanyag ellenes anyagokat a bélbe. Glutén nélkül a szervezeted természetes módon kiszűri ezeket az anti tápanyagokat. Ez a kapuőrség aztán gyulladáshoz és bélirritációhoz vezethet, ami hosszú távon súlyosbíthatja a tüneteket.

Természetesen azoknak, akiknek bármilyen gyulladásos bélbetegségük van, eleve gondjaik vannak az ételek felszívódásával és az emésztéssel. A glutén fogyasztása csak tovább fokozza a meglévő tüneteket.

Diétatípusok fekélyes vastagbélgyulladás esetén

Milyen a Colitis ulcerosa diéta? Ebben a témában nagyon megoszlottak a nézetek. Nincs egyetlen olyan étrend, amely bizonyítottan segíti a tünetek csökkentését. Azt biztosan tudjuk, hogy a bélrendszer számára könnyen emészthető, tápláló ételekkel teli étrend a legideálisabb. Rengeteg ajánlott diéta létezik azok számára, akik UC-ben szenvednek. Ott van a mediterrán diéta, a Low-FODMAP diéta, a gluténmentes és a tejmentes diéta. Az egyetlen módja annak, hogy megtudd, mi válik be neked a legjobban, ha kipróbálsz egy eliminációs diétát, vagy kitartasz egy olyan étrend mellett, amely megelőzi a gyulladást, és nem borítja fel a bélrendszert. Honnan tudod, hogy mely ételek nem borítják fel a bélrendszert? Egyszerűen fogalmazva, ha egy időszakon keresztül követsz egy diétát, a tüneteid és az ételbevitel nyomon követésével, akár egy étkezési napló vezetésével pontosan meg tudod állapítani, hogy mely ételektől érzed jól magad (és milyen egészségügyi előnyöket nyújtanak), és mely ételektől érzed rosszabbul magad.

Sokszor már az étkezési napló kifejezéshez is negatív érzéseket társítunk, és túl bonyolultnak találjuk a mögötte húzódó tervezést. Nem érdemes viszont ezen aggódni! Az étkezési napló vezetése nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre hangzik.

Fontos azonban kiemelni, hogy ezeket a tippeket nem szabad másra használni, mint oktatási célra. Egy biztonságos, személyre szabott étkezési terv kidolgozásához KÖTELEZŐ együttműködnie orvosával vagy dietetikussal.

Az alacsony FODMAP-értékű étrend

A FODMAP-ok az erjeszthető szénhidrátok egy csoportja, amelyek megterhelhetik a bélrendszeredet. A FODMAP-ok négy csoportja az oligoszacharidok (búza, rozs, hüvelyesek, fokhagyma, hagyma), diszacharidok (tejtermékek: laktóz, tej, joghurt, lágysajt, fagylaltok), monoszacharidok (fruktóz, füge, mangó, méz, agavé nektár) és poliolok (szeder, licsi, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek).

Lényegében az alacsony FODMAP-értékű diéta célja, hogy rövid ideig szigorúan kerüljük a magas FODMAP-értékű élelmiszereket, a 4 csoport, amilyeneket fentebb felsoroltam: 3-8 hétig. Miután azt veszed észre a bevezető szigorú FODMAP-értékű diéta során, hogy a bélrendszeri tüneteid nagyrészt megszűntek, lassan ismét beviheted az étrendedbe ezeket. Ebben a lépésben egyesével tesztelsz bizonyos ételeket egyenként körülbelül három napig, hogy lásd, hogyan reagál a szervezeted. Ennek az a célja, hogy megállapítsa, hogy a bélrendszered a FODMAP-ok mely típusaira (mivel négyféle van) érzékeny, és hogy egy adagban mennyi FODMAP-ot tudsz tolerálni. Azért ne kerüld a FODMAP-okat tartalmazó ételeket hosszú távon, mert a FODMAP-ok fontosak a bélrendszered általános egészségéhez. Az alacsony FODMAP-értékű étrend legfőbb célja annak kiderítése, hogy mely FODMAP-okra vagy érzékeny, mely FODMAP-okat tudod tolerálni, és milyen mennyiségben tudod elviselni őket.

Ne feledd, hogy a különböző FODMAP-csoportok egyénenként eltérő tüneteket válthatnak ki, ezért ügyelj arra, hogy teljes figyelmet fordíts a testedre, miközben betarod ezt az eliminációs diétát!

Kerülendő magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek

Tejalapú és laktóz tartalmú termékek, mint a tej, joghurt és fagylalt.
Búza alapú termékek, mint a gabonapehely, kenyér és kekszek
Bab és lencse
Nyers zöldségek, mint az articsóka, spárga, hagyma és fokhagyma
Magas cukortartalmú gyümölcsök, mint az alma, a cseresznye, a körte és a görögdinnye.
Mesterséges, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek.

Megengedett alacsony FODMAP-értékű élelmiszerek

Tojás és hús (a csirke, a pulyka és a hal a legjobb és legkönnyebb a gyomornak)
Néhány sajt mértékkel: brie, camembert, cheddar és feta.
Mandulatej vagy zabtej
Gabonafélék, például barna rizs, quinoa és zab (búza termékek nélkül!)
Főtt zöldségek, mint a padlizsán, édesburgonya, paradicsom, uborka és cukkini.
Alacsony cukortartalmú gyümölcsök, mint a szőlő, narancs, áfonya, eper és ananász.

Az alacsony maradvány- vagy rosttartalmú étrend

A „maradvány” az alacsony maradványtartalmú étrendben valójában azokra a magas rosttartalmú ételekre utal, amelyeket a szervezeted nem tud megemészteni, és amelyek a székletedben végzik. Ezek az ételek gyakran nem szívódnak fel, és baktériumokat vagy gyomor váladékot tartalmaznak.
A Low-Residue (alacsony maradványtartalom) és a Low-Fiber (alacsony rosttartalom) kifejezés alapvetően egy és ugyanaz, és felcserélhetően használják ennek az étrendnek a leírására.

A Low-Residue diéta olyan rostban szegény étrend, amely lehetővé teszi az emésztőrendszer pihenését. A cél az, hogy a rostbevitelt napi 10-15 g-nál kevesebbre korlátozzuk, és kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek beindíthatják a bélműködést. A diétát úgy tervezték, hogy csökkentse a székletürítés mennyiségét és gyakoriságát, így csökkentve a Colitis ulcerosa által okozott fájdalmas tüneteket. A rostszegény diéta korlátozza néhány más élelmiszer, például a tejtermékek fogyasztását is, amelyek laktózt tartalmazhatnak, ami növeli a vastagbél maradványokat és a széklet súlyát.

Az alacsony maradványtartalmú diéta előnyös lehet a tünetek kezelésében a gyulladás és a fokozott hasi fájdalom idején. Ne feledd azonban, hogy az alacsony maradványtartalmú diéta hosszabb ideig történő követése nem biztos, hogy fenntartható, és tápanyag hiányhoz, székrekedéshez vezethet. Mindenképpen konzultálj egy dietetikussal vagy táplálkozási szakemberrel, ha úgy döntesz, hogy hosszú távon követed ezt az étrendet.

Kerülendő magas maradvány- és rosttartalmú élelmiszerek

Diófélék, magvak, aszalt gyümölcsök és kókuszdió
Búzaalapú termékek, teljes kiőrlésű gabonafélék, quinoa, pattogatott kukorica és korpa
Barna rizs, vadrizs, zabpehely és müzli
Szárazbab, sült bab, borsó és lencse
Darabos mogyoróvaj
Héjas gyümölcsök és zöldségek, kivéve az alábbiakban felsoroltakat

Megengedett alacsony maradvány- és rosttartalmú élelmiszerek

Zsenge húsok, mint a hal és a baromfi, sonka és a szalonna.
Tojás, tofu, krémes mogyoróvaj, rizs alapú gabonafélék
Legfeljebb napi 2 csésze tejtermék (ha toleráns)
Fehér rizs és tésztafélék, finomított búza- vagy rozslisztből készült pékáruk (kenyér, keksz, bagel, keksz)
Konzerv vagy jól megfőzött zöldségek, mint például édesburgonya, sárgarépa és zöldbab
Alacsony cukor- és rosttartalmú gyümölcsök, mint a banán, a dinnye, az almaszósz és a konzerv őszibarack (héj nélkül).

Tekintsd meg továbbá a cikkünket a 90 napos diétáról.

Ask the ExpertS