Gluténmentes kenyér
Hozzávalók:
- 325 ml félzsíros tej
- 2 nagy szabadföldi tojás
- 1 teáskanál fehérborecet
- 450 g gluténmentes barna kenyérliszt, plusz a porozáshoz.
- ½ teáskanál tengeri só
- 2 evőkanál aranyszínű porcukor
- 1½ x 7 g tasak szárított élesztő
- 3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200ºC-ra. Melegítsük meg a tejet egy kis lábosban alacsony hőfokon, majd hagyjuk kissé kihűlni. Üssük fel a tojásokat egy nagy tálba, adjuk hozzá az ecetet, majd fokozatosan keverjük bele a langyos tejet, amíg össze nem keveredik.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt, majd egy fakanál segítségével keverjük a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, amíg ragacsos tésztát nem kapunk. Adjuk hozzá az olívaolajat, majd a kezünkkel gyúrjuk össze golyóvá, ha túl ragacsos, adjunk hozzá egy kis lisztet.
Tegyük egy enyhén kiolajozott tepsire, fedjük le egy nedves konyharuhával, majd hagyjuk meleg helyen kb. 1 órán át kelni, vagy amíg a duplájára nem dagad.
Ha megkelt, tegyük a tálcát a forró sütőbe, és süssük kb. 35 percig, vagy amíg aranyszínűre és készre sül. Hagyjuk kissé kihűlni egy rácson, majd szeleteljük fel és tálaljuk. A gluténmentes kenyér ízletes kiadós pörköltekhez és levesekhez, vagy forrón, vajjal és lekvárral tálalva.