Egeszsegesut.hu

Gluténmentes kenyér

Gluténmentes kenyér

Hozzávalók:

  • 325 ml félzsíros tej 
  • 2 nagy szabadföldi tojás 
  • 1 teáskanál fehérborecet 
  • 450 g gluténmentes barna kenyérliszt, plusz a porozáshoz. 
  • ½ teáskanál tengeri só 
  • 2 evőkanál aranyszínű porcukor 
  • 1½ x 7 g tasak szárított élesztő 
  • 3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200ºC-ra. Melegítsük meg a tejet egy kis lábosban alacsony hőfokon, majd hagyjuk kissé kihűlni. Üssük fel a tojásokat egy nagy tálba, adjuk hozzá az ecetet, majd fokozatosan keverjük bele a langyos tejet, amíg össze nem keveredik.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt, majd egy fakanál segítségével keverjük a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, amíg ragacsos tésztát nem kapunk. Adjuk hozzá az olívaolajat, majd a kezünkkel gyúrjuk össze golyóvá, ha túl ragacsos, adjunk hozzá egy kis lisztet. 

Tegyük egy enyhén kiolajozott tepsire, fedjük le egy nedves konyharuhával, majd hagyjuk meleg helyen kb. 1 órán át kelni, vagy amíg a duplájára nem dagad.

Ha megkelt, tegyük a tálcát a forró sütőbe, és süssük kb. 35 percig, vagy amíg aranyszínűre és készre sül. Hagyjuk kissé kihűlni egy rácson, majd szeleteljük fel és tálaljuk. A gluténmentes kenyér ízletes kiadós pörköltekhez és levesekhez, vagy forrón, vajjal és lekvárral tálalva.

Ask the ExpertS