Egeszsegesut.hu

gluténmentes palacsinta

Egyszerű gluténmentes palacsinta
(Tejmentes és vegán opció)

Egy egyszerű gluténmentes palacsinta recept tejmentes és vegán opcióval. Néhány egyszerű hozzávalóból készült gluténmentes palacsintakeverék, amelyből minden alkalommal habos palacsintát készíthet!

Gluténmentes palacsinta recept

Ez a gluténmentes palacsinta recept egy egyszerű palacsinta keverék, amely néhány egyszerű hozzávalóból készül. Valószínűleg már minden megtalálható a kamrájában, ami ennek a gluténmentes palacsinta keveréknek az elkészítéséhez szükséges.

Akár előre is elkészíthető ezt a gluténmentes palacsintakeverék, és egy légmentesen záródó tartályban tárolhatja későbbre. Mindössze annyit kell tennie, hogy hozzáadja a nedves összetevőket. Pontosan úgy, mint a kedvenc bolti gluténmentes palacsintakeverékét.

Hogyan készítsünk egyszerű gluténmentes palacsintát?

Először azzal érdemes kezdeni, hogy a folyékony hozzávalókat keverjük össze. Egy nagy tálban keverjük össze a tojást (vagy tojáspótlót), a kristálycukrot, a tiszta vanília kivonatot és a növényi olajat.

Adjuk hozzá a gluténmentes lisztet, a xantángumit (hagyjuk ki, ha a lisztünkben már van), a gluténmentes sütőport és a sót a tojásos keverékhez, és keverjük össze, amíg teljesen összeáll. 

Keverjük bele a tejet, és keverjük simára. A hígabb palacsintákhoz keverjünk bele 1-2 evőkanál tejet.

Kanalazzuk a tésztát egy ¼ csészényi mérőpohárba, és öntsük a tésztát egy kizsírozott sütőlapra vagy serpenyőbe minden egyes palacsintához.

Süssük a palacsintákat, amíg a tészta egy kicsit buborékosodni nem kezd, és a palacsinták nem kezdenek felfújódni. Fordítsa meg, és süsse a palacsintákat, amíg aranybarnára sülnek.

A tetejére vajat, szirupot vagy kedvenc feltétjét tegye. Jó étvágyat!

Ezek a palacsinták lefagyaszthatók és mikróban újra felmelegíthetők. A palacsinták lefagyasztásához hagyja teljesen kihűlni őket, majd helyezze őket egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, és 10 percig gyorsfagyassza őket. A gyorsfagyasztás megakadályozza, hogy összeragadjanak. Miután a palacsintákat gyorsfagyasztottuk, levehetjük őket a tepsiből, és egy fagyasztásra alkalmas zacskóba vagy légmentesen záródó edénybe tehetjük.

Profi tipp

Használjon ¼ csészényi mérőpoharat a tészta adagolásához. Csak kanalazzon ¼ csészével a palacsintatésztából, és öntse a palacsintatésztát a kizsírozott serpenyőre. Így minden alkalommal tökéletes méretű palacsintát kap!

Adja hozzá kedvenc keverékeit, például áfonyát vagy csokoládéforgácsot!

Győződjön meg róla, hogy a szirupja gluténmentes. 

Szórakoztató keverési ötletek

A palacsinta szuper sokoldalú, és könnyen hozzáadhatod a kedvenc ízkeverékeidet.

  • Csokoládéforgácsok
  • Cukor és kakaópor
  • Áfonya
  • Banán
  • Csokidarabkák és mogyoróvaj
  • Barna cukor és fahéj
  • Szalonnás palacsinta – apróra vágott főtt szalonna

Fagyasztott palacsinta

Könnyen elkészíthet néhány adag gluténmentes palacsintát, és a fagyasztóban tarthatja őket a rohanós reggelekre. Ezeket szuper könnyű lefagyasztani és újramelegíteni.

A palacsinták lefagyasztásához hagyja őket teljesen kihűlni, majd helyezze őket egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, és fagyassza le őket 10 percig. A gyorsfagyasztás megakadályozza, hogy összeragadjanak.

Ha a palacsinták gyorsfagyasztva vannak, leveheti őket a tepsiből, és egy fagyasztásra alkalmas zacskóba vagy légmentesen záródó edénybe helyezheti őket.

Gluténmentes liszt

Ezek a gluténmentes palacsinták rizslisztkeverékkel készülnek. Nem minden gluténmentes liszt egyforma. A választott gluténmentes lisztkeveréktől függően eltérő sütési eredményeket tapasztalhat.

A gluténmentes liszt mérésének legjobb módja a „kanál és vízszintes” módszer. Egy kanállal kanalazzuk a lisztet a mérőpohárba.  Miután belekanalazta a lisztet a mérőpohárba, egy kés hátuljával szintezze ki a mérőpohár tetejét. 

Tejmentes sütés

A recept tejmentes változatához mandulatejet használtam (ami szintén vegán).

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 1 tojás tojás Vegán változatban használjon Bob’s Red Mill gluténmentes tojáspótlót.
  • 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
  • 1 csésze általános gluténmentes liszt. Nem minden gluténmentes liszt egyforma. A választott gluténmentes lisztkeveréktől függően eltérő sütési eredményeket tapasztalhat.
  • ¼ teáskanál xantángumi (hagyja ki, ha a lisztkeverékében már van).
  • 1 evőkanál gluténmentes sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • ¾ csésze tej tejmentes/vegán mandula-, kesudió- vagy kókusztejet használjunk.

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a tojást (vagy a tojáspótlót), a kristálycukrot, a tiszta vaníliakivonatot és a növényi olajat. 

Adjuk hozzá a gluténmentes lisztet, a xantángumit (hagyjuk ki, ha a lisztünkben már van), a gluténmentes sütőport és a sót a tojásos keverékhez, és keverjük össze, amíg teljesen össze nem áll. 

Keverje bele a tejet, és keverje simára. A hígabb palacsintákhoz keverjen 1-2 evőkanálnyi tejet.

Kanalazzuk a tésztát egy ¼ csészényi mérőpohárba, és öntsük a tésztát egy kizsírozott sütőlapra vagy serpenyőbe minden egyes palacsintához.

Süsse a palacsintákat, amíg a tészta buborékosodni kezd, és a palacsinták puffadni kezdenek. Fordítsa/fordítsa meg a palacsintákat, és süsse a palacsintákat, amíg aranybarnára sülnek. 

A tetejére vajat, szirupot vagy kedvenc feltétjét tegye. Jó étvágyat!

Ask the ExpertS