Egeszsegesut.hu

gluténmentes pizza

Gluténmentes pizza tészta

Ez a legjobb gluténmentes pizzatészta recept! Nagyon könnyű elkészíteni, tökéletesen állagú, és még gyúrni sem kell. Ráadásul ez a tészta lefagyasztható, így egész héten könnyű vacsorát készíthetünk belőle!

 

Ez a tésztarecept nem igényel dagasztást, teljesen fagyasztóbarát, és attól függően készíthető vastag vagy vékony tészta, hogy mit szeretsz! 

Csak kb. 15 perc előkészítési időt igényel, plusz egy óra, amíg a tészta megkel, és máris mehet a sütőbe!

A pizza az egyik olyan étel, amit a legjobban lehet hiányolni, amikor cöliákiát diagnosztizálnak valakinél, és bár néha-néha jól tud esni a karfiolos tészta, de sokszor vágyunk egy – az igazihoz jobban hasonlító – alternatívára. 

Hogyan készítsünk gluténmentes pizzatésztát?

Mikrózd a vizet körülbelül 30 másodpercig. Nem szabad túl forrónak lennie, mert akkor elpusztul az élesztő, de elég melegnek kell lennie ahhoz, hogy az élesztő aktiválódjon.

Keverjed bele a cukrot és egy csomag élesztőt, keverjed össze, majd hagyjad állni 5 percig.

Közben keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. Add hozzá a felvert tojást, az ecetet, az olívaolajat és a víz-élesztő keveréket.

Keverd össze fakanállal vagy gumispatulával, amíg tésztát nem kapsz. Ekkor valószínűleg még kissé ragacsos lesz.

Fedd le fóliával, majd takard le egy törölközővel, és hagyd meleg helyen 1 órán át kelni. Akár a sütőbe is lehet tenni.

Az 1 óra elteltével melegítsd elő a sütőt, és hagyjad a tésztát 15 percig a hűtőben pihenni. Így könnyebb lesz kinyújtani.

Tegyed a tésztát egy lisztezett pergamenpapírra, és gyúrj bele még 1-2 evőkanál lisztet, amíg sima golyóvá nem formálódik. Ne adj hozzá túl sok lisztet, csak annyit, amíg egy golyós tészta alakul ki, és a tészta nem olyan ragacsos.

Használj lisztezett sodrófát, és nyújtsad ki olyan vastagságúra, amilyenre szereted.

Bőven kenjed meg a tetejét olívaolajjal, és süssed 12 percig.

Vegyed ki a sütőből, tegyed rá a szószt és a kívánt feltéteket, és süssed további 8-12 percig. Nyugodtan süssed tovább, ha ropogósabban szereted, vagy rövidebb ideig, ha nyúlósabban.

Vegyed ki a sütőből, hagyjad hűlni néhány percig, majd szeleteld fel és már fogyasztható is!

Az élesztővel való munka

Élesztővel dolgozni sokkal könnyebb, mint gondolnád! Csak néhány kulcsfontosságú dolgot kell szem előtt tartani.

Először is, győződj meg róla, hogy ehhez a recepthez instant élesztőt használsz. Ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy ne kelljen kétszer keleszteni a tésztát. 

Másodszor, a víz hőmérséklete nem lehet túl meleg, különben elpusztítja az élesztőt.

Végül pedig ügyeljünk arra, hogy a tésztát egy teljes órán át kelesszük. Nagyjából meg kell duplázódnia, ami azt jelenti, hogy az élesztő aktív, és a kéreg szép rágós lesz!

Ha már az élesztőnél tartunk, nem, ezt a pizzatésztát nem lehet élesztő nélkül elkészíteni. Az élesztő szuper fontos ebben a tésztában, és klasszikus rágós és bolyhos textúrát ad neki. Mindenképpen aktív instant élesztőt használj, amely csak rövid, 1 órás felfutási időt igényel.

Miért ragacsos? 

Ez a gluténmentes pizzatészta egy kicsit ragacsosan fog indulni. Szeretnénk, ha a tésztában sok nedvesség lenne, amíg kel, hogy az élesztő aktív tudjon maradni, ezért közvetlenül a tészta kinyújtása előtt extra lisztet adunk a tésztához. 

A ragacsosságon segíthetünk, ha a tésztát a kelesztés után 15 percre hűtőbe tesszük. Így egy kicsit könnyebb lesz vele dolgozni, különösen, ha egy kis plusz lisztet adunk hozzá. 

Gyakran ismételt kérdések

Le lehet fagyasztani a gluténmentes pizzatésztát? 

Igen! Kövessed az összes lépést a szokásos módon, és miután elősütötted a tésztát, hagyjad kihűlni, majd fagyasszad le akár 1 hónapig. Amikor készen állsz, csak add hozzá a feltéteket, és süssed további 10-15 percig.

Elkészíthetem a tésztát előre?

Igen! Ezt a tésztát akár 24 órával előre is elkészítheted. Hagyjad szobahőmérsékleten 1 órán át kelni, majd szorosan lefedve tegyed a hűtőszekrénybe 24 órára. Nyújtsd ki a szokásos módon, elősütve, felülről és újra megsütve!

Készíthetem vegán módon is? 

Sajnos nem. A tojás kulcsfontosságú a tésztában a legjobb rágós állag érdekében. 

Hozzávalók:

  • 1 csomag instant élesztő
  • ¾ csésze + 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál fehér cukor
  • 2 ½ csésze gluténmentes, teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál fehér vagy almaecet

Elkészítés:

Mikrózzuk a vizet körülbelül 30 másodpercig. Ne legyen túl meleg, mert akkor elpusztul az élesztő, de elég melegnek kell lennie ahhoz, hogy az élesztő aktiválódjon. 

Keverjed bele a cukrot és egy csomag élesztőt, keverje össze, majd hagyjad állni 5 percig. 

Közben keverjed össze a lisztet, a sütőport és a sót. Add hozzá a felvert tojást, az ecetet, az olívaolajat és a víz-élesztő keveréket.

Keverjed össze fakanállal vagy gumispatulával, amíg tésztát nem kapsz. Ekkor valószínűleg kissé ragacsos lesz.

Fedd le fóliával, majd takard le egy törölközővel, és hagyd meleg helyen 1 órán át kelni. Akár a sütőbe is lehet tenni. 

Az 1 óra elteltével melegítsd elő a sütőt, és hagyd a tésztát 15 percig a hűtőben pihenni. Így könnyebb lesz kinyújtani. 

Tedd a tésztát egy lisztezett pergamenpapírra, és gyúrj bele még 1-2 evőkanál lisztet, amíg sima golyóvá nem formálódik. Ne adj hozzá túl sok lisztet, csak annyit, amíg egy golyós tészta alakul ki, és a tészta nem olyan ragacsos. 

Használj lisztezett sodrófát, és nyújtsd olyan vékonyra ahogy szereted. 

Bőven kenjed meg a tetejét olívaolajjal, és süssed 12 percig. 

Vegyed ki a sütőből, tegyed rá a szószt és a kívánt feltéteket, és süssed további 8-12 percig. Nyugodtan sütheted tovább is, ha ropogósabban szereted, vagy rövidebb ideig, ha nyúlósabban. 

Vegyed ki a sütőből, hagyjad hűlni néhány percig, majd szeleteljed fel és már ehető is!

Ask the ExpertS