Egeszsegesut.hu

magas fehérjetartalmú ételek, gluténmentes diéta

Mítoszok és tények a glutén mentességről

Ha úgy gondolja a glutén rosszat tesz nekünk, gondolja újra. Ez csak a cöliákiában szenvedőkre igaz, akik a glutén fogyasztásakor olyan tüneteket tapasztalnak, mint a hasi fájdalom, székrekedés, fogyás és fáradtság – mutat rá a Celiac Disease Foundation. A Mayo Clinic szerint a búzaallergiás emberek búzát nem tartalmazó, gluténtartalmú ételeket is fogyaszthatnak. Rachel Begun, RDN, Los Angeles-i kulináris táplálkozási szakértő szerint pedig, akinél cöliákiát diagnosztizáltak, a gluténérzékenységben szenvedőknek nem feltétlenül kell minden glutént kerülniük.

Az is tény, hogy a gluténtartalmú élelmiszerek jótékony hatással lehetnek az egészségünkre, ha nem vagyunk érzékenyek vagy allergiásak rájuk. Az alábbiakban megtudhatsz néhány gyakori mítoszt és tényt a gluténről.

Mítosz: A gluténtartalmú élelmiszerek ártalmasak

A gluténtartalmú gabonafélék, mint például az árpa és a rozs, teljes kiőrlésű gabonafélék, és jótékony rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak az étrendben. A gluténmentes teljes kiőrlésű gabonafélék, mint a hajdina, a rizs, a quinoa, a cirok és a zab (ha a termesztés vagy a gyártás során nem történt keresztszennyeződés), hasonló előnyöket kínálnak, jegyzi meg a Teljes kiőrlésű Gabonák Tanácsa. Ha gluténmentes diétát követ, és zabot szeretne enni, győződjön meg arról, hogy a címkén szerepel-e, hogy gluténmentes. 

Tény: A glutén fogyasztása fehérjét ad az étrendhez

A glutén valójában fehérje. A glutén az olyan élelmiszerekben található fehérje neve, mint a búza, a rozs, az árpa és a tritikálé (az árpa és a rozs keresztezése). Ezek a magas fehérje tartalmú ételek segítenek az élelmiszereknek megtartani az alakjukat. A Cöliákia Alapítvány szerint a glutén számos váratlan élelmiszerben megtalálható, a búzától kezdve az egyes szószokban és salátaöntetekben lévő búzán át az árpáig, amely egyes ételfestékekben, valamint a malátás turmixokban vagy a malátaecetben használt malátában található.

Tény: A gluténérzékenység nem a cöliákia enyhe formája

A formálisan nem cöliákiás gluténérzékenységnek (NCGS) nevezett gluténérzékenység a cöliákiától teljesen eltérő állapot, mondja Begun. „Bár a tüneteik hasonlóak és átfedik egymást, mégis két egyedi állapotról van szó, amelyekben különböző reakciók zajlanak a szervezetben” – magyarázza. „Tudjuk, hogy a cöliákia egy autoimmun betegség, amelyben a szervezet immunrendszere a glutén jelenlétében támadást indít a belek ellen, míg az NCGS esetében még nem tudjuk pontosan, hogy mi történik a szervezetben”.”

Mindkét betegségnél gluténmentes diétát kell követni. A keresztszennyeződés miatti aggodalom és a szigorú kerülés azonban csak a cöliákiában szenvedők esetében lehet szükséges – teszi hozzá.

Tény: A gluténérzékenység a lakosság kis részét érinti.

Sok-sok ember követ gluténmentes étrendet. De az amerikaiak mindössze 1 százalékánál diagnosztizálnak cöliákiát, míg az amerikai lakosság akár 6 százalékának is lehet NCGS-e – derül ki a World Journal of Gastroenterology 2017 októberében megjelent cikkéből. Ezek az NCGS-re vonatkozó statisztikák azonban csak becslések. A gluténérzékenység biomarkere nélkül nem lehet megjósolni az előfordulását.

Tény: Az étrendnek glutént kell tartalmaznia a valódi diagnózishoz.

„Ha úgy gondolod, hogy reagálsz a gluténre, ne hagyd abba az evést!” – mondja Begun. „Fontos, hogy valódi diagnózist kapj, mert a gluténtartalmú ételekben más összetevők is okozhatják a tüneteket – és ezért a gluténmentesség nem biztos, hogy a megfelelő kezelés. Valójában rendszeresen kell glutént fogyasztani ahhoz, hogy a diagnosztikai vizsgálat pontos legyen”.

A Cöliákia Alapítvány megjegyzi, hogy az NCGS vizsgálatához általában először ki kell zárni a cöliákiát és a búzaallergiát. Ez magában foglalhat bőrszúrást, vérvizsgálatot, sőt, akár endoszkópiát is. A cöliákia vizsgálatához legalább hat hétig gluténtartalmú étrendet kell fogyasztani a 2017. októberi cikk szerint.

Mítosz: Van diagnosztikai teszt a gluténérzékenységre

A gluténérzékenység számos lehetséges tüneten osztozik a cöliákiával, mondja Emily Rubin, RD, a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem Cöliákia Központjának, Zsíros Máj Központjának és Fogyókúra Központjának klinikai dietetikusa. Ezek a tünetek közé tartozik a puffadás, székrekedés, hasmenés, fogyás, ízületi fájdalom, migrén, agyi köd és zsibbadás a lábakban, karokban vagy ujjakban. „Remélhetőleg egy nap elérhető lesz a gluténérzékenységre vonatkozó teszt, de egyelőre ez egy kizáró diagnózis – vagyis először a cöliákiát és a búzaallergiát kell kizárni” – mondja Rubin.

Tény: A cöliákiának van egy génje

A cöliákiában szenvedő emberek két specifikus gén, a HLA DQ2 és a DQ8 gének egyikével vagy mindkettővel rendelkeznek. Ha legalább az egyik génnel rendelkezel – ahogy az emberek 40 százaléka -, az nem jelenti azt, hogy cöliákiás betegséged van vagy lesz, a Celiac Disease Foundation szerint. Vérvizsgálat végezhető, hogy kiderüljön, rendelkezel-e ezekkel a génekkel.

Mítosz: A gluténérzékenység azt jelenti, hogy hízni fogsz

„A gluténérzékenységnél számos tünet jelentkezhet, de a nemkívánatos súlygyarapodás jellemzően nem tartozik ezek közé” – mondja E. A. Stewart, RD, San Diegóban dolgozó integratív dietetikus.

Mítosz: A gluténmentes diéta segít a fogyásban

Valójában a gluténmentes diétával nehezebb lehet egészségesebben táplálkozni. Egy 2017 augusztusában a Journal of Human Nutrition and Dietetics című szaklapban megjelent tanulmány szerint az Egyesült Királyságban a gluténmentes élelmiszerekben gyakrabban találtak zsírt, telített zsírt, cukrot és sót, mint a gluténes változatokban.

Annak érdekében, hogy egyes gluténmentes élelmiszereknek textúrája és íze legyen, több zsírt és cukrot adhatnak hozzá. A glutén szükségtelen eltávolítása az étrendből pedig nem biztos, hogy bármilyen egészségügyi előnnyel jár vagy súlycsökkenést eredményez. Mint minden diétás étrendben, itt is azon múlik, hogy milyen döntéseket hozunk. Ha a magas kalória- és, gluténtartalmú ételek eltávolítása és egészséges, tápanyagokban gazdag ételekkel való helyettesítése jobb közérzetet biztosít, akkor valószínűleg ez egy egészségesebb opciót jelent..

Ask the ExpertS