Egeszsegesut.hu

Mit együnk savas reflux esetén (6 finom bónusz recepttel)?

Elég nagy a zűrzavar a GERD-barát étrenddel kapcsolatban, hiszen rendszeresen kapunk kérdéseket arról, hogy milyen a jó reflux diéta. 3 Amerikában 3-ból 1 ember szenved savas reflux tünetektől, és 5-ből 1 naponta tapasztalja a tüneteket.
Ez jelenleg 60 millió felnőttet jelent, akik időszakosan tapasztalják, hogy a gyomorsav égeti a nyelőcsövüket, és figyelniük kellene arra, hogy mit esznek. Hogy hogyan? Többnyire kerülniük kellene a magas zsírtartalmú- és a fűszeres ételeket, a koffeint és a savas refluxot kiváltó speciális ételeket.

A legtöbben alig várják kedvenc ebédjüket vagy vacsorájukat, és sajnos túl sokan találják – a savrefluxbarát recepteket – ízetlenek. Hát szeretnénk elmondani, hogy ennek nem kell így lennie! Lehet élvezetes és ízletes egy egészséges étel is. Olyanok, melyek nem okoznak savas reflux tüneteket. Illetve az hogy mit együnk savas reflux esetén, nem kellene, hogy rejtély legyen.
Fontos tudni, hogy milyen ételek váltják ki ezeket a tüneteket, és milyen ételeket lehet biztonságosan fogyasztani. Úgy gondoljuk, a trükk az, hogy pontosan meghatározzuk a kiváltó ételeket, így egyszerűen kivághatjuk őket az étrendünkből.

Nézzük, mi váltja ki a savas refluxot

Mint minden betegség esetében, embere válogatja, hogy mi milyen reakciót vált ki. Mivel mindannyian különbözőek vagyunk, előfordulhat, hogy egy étel az egyik embernél kiváltja a tüneteket, a másiknál viszont nem.
A savas reflux és a gastrooesophagealis reflux leggyakoribb tünete a gyomorégés, az égő érzés a mellkasban vagy a nyelőcsőben bizonyos ételek fogyasztása után. Előfordulhat az is, hogy a kiváltó ételektől hányingert – szélsőséges esetben hányást – vagy puffadást / böfögést tapasztalunk.
Vannak, persze akik nem tapasztalnak ilyen szélsőséges tüneteket. Egyéb tünetek lehetnek:

  • köhögés vagy torokszárazság
  • csuklás vagy böfögés
  • nyelési nehézség
  • torokfájás
  • puffadás
    Mivel minden ember más-más tüneteket tapasztal a különböző diéták hatására, nincs a savas refluxban szenvedők számára egyformán ható diétás megoldás.
    A savas reflux diéta és a receptek összeállításához pontosan meg kell határozni, hogy mely ételek váltják ki a savas refluxot. Az étkezési napló vezetése az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy kiderítsük, mely ételek tesznek jót és rosszat a gyomrunknak.
    Az étkezési naplójának nem kell bonyolultnak lennie; fel kell jegyezni, hogy mit ettünk, mikor ettünk, és milyen tüneteket tapasztaltunk, ha voltak ilyenek. Ebből gyorsan látni fogjuk, hogy mely ételeket kell kerülni. Az étkezési napló alapján az orvosunktól is kérhetünk ajánlást.

Mit együnk savas reflux esetén? Kezdjük azzal, hogy kerüljük a kiváltó ételeket

Vannak általános élelmiszercsoportok, melyeket az orvosok javaslatára kerülni kellene savas refluxban szenvedőknek. Ismétlem, lehet, hogy nem ugyanúgy reagálunk minden egyes ilyen ételre, de ez egy kiváló lista, arra, hogy kiindulópontként megtervezhessük az étkezéseket.

Magas zsírtartalmú ételek

A zsíros ételek hatására az alsó nyelőcső záróizom (LES) ellazulhat, ami miatt a sav visszaáramlik a nyelőcsőbe, és gyomorégést okozhat. Lelassíthatja a gyomor kiürülését is, így hosszabb ideig bent rekednek a káros ételek.

A sült ételeket könnyű felismerni, és kerülni kell őket, vagy csak ritkán szabad fogyasztani. Kerüljük továbbá ezeket a magas zsírtartalmú ételeket:

  • a teljes zsírtartalmú tejtermékek, mint a teljes tej, a teljes zsírtartalmú tejföl, a vaj és a fagylalt.
  • magas zsírtartalmú húsok, mint a
  • szalonna és bizonyos sertés- és marhahúsdarabok.
    szalonnazsír és sertészsír
  • krémes mártások, szószok és salátaöntetek

Paradicsom és citrusfélék

A gyümölcsök magas vitamintartalommal rendelkeznek, és az orvosok gyakran ajánlják őket a kiegyensúlyozott étrendhez. Ne feledjük azonban, hogy bizonyos gyümölcsök kiválthatják a savas refluxot, ezért általában kerülnünk kellene bizonyos gyümölcsöket, például a paradicsomot (erősen savas) és minden citrusfélét, beleértve az ebből készült gyümölcsleveket is.

Koffein

A koffeint, és főként a kávéban található koffeint kerülni kell a savas reflux csökkentése érdekében. A koffein ismert savas reflux kiváltó ok.

Csokoládé

A csokoládé egy metilxantin nevű vegyületet tartalmaz, amely a koffeinhez hasonlóan hat a savas reflux kiváltásában.

Fokhagyma, hagyma és fűszeres ételek

A fokhagyma és a hagyma szintén a LES ellazulását okozza, növelve annak valószínűségét, hogy a sav a nyelőcsőbe visszaáramlik. Bár a legtöbb felnőtt számára a fokhagyma és a hagyma friss formája kiváltja a GERD tünetét, a legtöbb felnőtt a szárított változatot mértékkel, fűszerként, főzéskor elviseli. Ha azonban te azon felnőttek kisebbségébe tartozol, akik érzékenyek a szárított változatra is, érdemes kerülni ezt a formát is.

Receptek savas reflux ellen

Talán arra gondolsz, hogy „de én szeretem ezeket az ételeket! Hogyan fogok valami finomat készíteni, amikor ennyire be vagyok korlátozva?”.
Ha azt szeretnéd tudni, milyen ízletes ételeket ehetnél savas reflux esetén, ne keress tovább! Még mindig rengeteg finom étel létezik, amelyek nem váltják ki, sőt, még segíthetnek is a savas refluxodon.
Íme, 6 reflux diéta recept, hogy elindulhass.

Jeges mangó turmix

Reflux esetén nagyon ajánljuk a turmixokat. A mottónk: „Vegyél egy turmixgépet, és használd minden nap. Bármi, amiben mangó van, finom íze lesz, és mivel magas a rost-, antioxidáns- és vastartalma, nagyon egészséges is!

4 adag esetén a hozzávalók:

  • 2 csésze 1%-os tej
  • 4 evőkanál fagyasztott mangólé vagy 1 frissen kimagozott mangó
  • 1 kis banán
  • 1/4 tk. Gyömbér
  • 2 jégkocka

Útmutató:

  1. Tegye az összes hozzávalót egy turmixgépbe.
  2. Turmixoljuk habosra. Azonnal tálaljuk.

Borsóleves

A levesekből a legjobb ebédek vagy vacsorák készülhetnek, és a borsóleves az egyik legnagyobb jolly joker. Nagyon ajánljuk a borsót, mivel tele van tápanyagokkal és vitaminokkal.

4 adag esetén a hozzávalók:

  • 1 sonkacsont
  • 1 kiló hasított borsó
  • 8 csésze alacsony nátriumtartalmú csirkeleves
  • 1 csésze apróra vágott zeller
  • 2-3 kockára vágott sárgarépa
  • 1 evőkanál szárított apróra vágott hagyma*
  • 1 babérlevél
  • 1/2 tk. kakukkfű
  • 1/2 tk. gyömbér
  • 1/2 tk. bors
  • 1/2 kávéskanál majoránna
  • 1/4 tk. szárított mustár

Útmutató

  1. Alaposan öblítse le a borsót, majd vizsgálja meg és szedje le róla az összes ehetetlen részt.
  2. Egy nagy lábasban forraljuk fel a csirkelevest.
  3. Adja hozzá a sonkacsontot, és főzze 45 percig.
  4. Vegye ki a sonkacsontot, és hagyja kihűlni.
  5. Adja hozzá a megtisztított borsót, az összes fűszert és a többi hozzávalót, majd forralja fel újra. Csökkentse a hőfokot alacsonyra, és fedje le a serpenyőt. Párolja alacsony fokozaton legalább egy órán át, vagy amíg a borsó majdnem szétesik.
  6. Gyakran keverjük meg, hogy ne égjen meg, és ha a leves túl sűrű lesz, adjunk hozzá még alaplevet.
  7. Amikor tálalásra kész, szedje le a húst a sonkacsontról, és tegye vissza a fazékba, keverje jól össze, és már ehető is.

Uborka saláta

Néha nincs másra szükségünk, mint egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető receptre. Egy ilyen egyszerű recept is lehet remek étel.

8 adag esetén a hozzávalók:

  • 2 csésze fehér ecet
  • 1 csésze víz
  • 1/2 csésze cukor (vagy a cukorhelyettesítőhöz igazított mennyiség)
  • 1 evőkanál kóser só
  • 1/4 csésze friss vagy szárított kapor
  • 4 nagy, kemény uborka, vékonyan felszeletelve
  • 1 szár zeller, vékonyan felszeletelve
  • 1 sárgarépa, lekaparva és vékonyan felszeletelve

Útmutató

  1. A tálalás előtti napon forraljuk fel az ecetet, a vizet, a cukrot és a kaprot.
  2. Közben rétegezzük a zöldségeket egy közepes méretű tálba.
  3. Öntsük a forró ecetes keveréket a zöldségekre.
  4. Fedjük le, hűtsük le, majd egy éjszakán át tegyük a hűtőbe.
  5. Hidegen, kis gyümölcstálakban tálaljuk.

Tonhalas szendvics ananászos mustárral

Ez egy ízletes, GERD-barát szendvics a halak szerelmeseinek, melyet igazán élvezni fognak. A tonhal tele van fehérjével és vitaminokkal, alacsony zsírtartalommal. Teljes kiőrlésű zsemlét ajánlunk, és mindenképpen használjunk bőségesen az ananászos mustárból.

2 adag esetén a hozzávalók:

  • Két adag tonhal steak (megmosva és megszárítva)
  • 1/2 teáskanál szárított kakukkfű 1/2 teáskanál olívaolajjal összekeverve.
  • Két nagy római salátalevél
  • Két teljes kiőrlésű búzából készült zsemle
  • 1 evőkanál konzerv zúzott ananász (jól lecsepegtetve)
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 tk. méz
  • 1/8 tk. fehér bors

Útmutató

  1. Melegítsük elő a sütőt 350 fokra.
  2. Készítsük el a „trópusi” mustárt az ananász, a dijoni mustár, a méz és a fehér bors összekeverésével. Keverjük jól össze, és tegyük félre.
  3. Dörzsöljük be a tonhalat az olaj és a kakukkfű keverékével.
  4. Tegyük a tonhalat a sütőbe (lehetőleg üvegtálra), és süssük körülbelül 20 percig. Ellenőrizzük a kívánt átsütöttséget.
  5. Kenjük meg mindegyik zsemlét a trópusi mustárral.
  6. Helyezzük a halat és a salátát az előkészített zsemlékre, és azonnal tálaljuk.

Csirkés-gombás sajtos sütemény

Alacsony zsírtartalmú összetevőkkel ez valóban savas refluxbarát recept. A csirke, a gomba és az alacsony zsírtartalmú cheddar sajt olyan ízkombinációt nyújt, hogy családja második, sőt harmadik adagot is kérni fog.

4-6 adag esetén a hozzávalók:

  • 5 szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • 5 evőkanál zsírszegény margarin
  • 4 bőr és csont nélküli csirkemell
  • 1 gombakonzerv, jól lecsepegtetve
  • 6 tojás
  • 1 1/2 csésze csökkentett zsírtartalmú cheddar
  • 1 1/2 csésze sovány tej
  • Csipetnyi só (nem kötelező)

Útmutató:

  1. Melegítsük elő a sütőt 350 fokra.
  2. Főzzük meg a csirkét, és vágjuk apró kockákra.
  3. Vágjuk le a kenyér héját, és kockázzuk fel.
  4. A kenyér mindkét oldalát enyhén kenjük meg margarinnal.
  5. Vágjunk minden kenyérszeletet átlósan háromszögekre, és állítsuk őket egy tepsi szélére.
  6. A felkockázott kenyérhéj darabokat terítsük szét a tál alján.
  7. A felkockázott csirkét és a sajtot terítsük a kenyér kockákra.
  8. Keverjük össze a tejet, a tojást és a sót egy kis tálban, és verjük fel.
  9. Öntsük a keveréket a csirkére, és helyezzük rá a gombát.
  10. Süssük fedetlenül 40-50 percig, amíg a tojások meg nem puhulnak, és a teteje aranyszínű és puffadt nem lesz.

Párolt tilápia

Azt tapasztaltuk, hogy minden pergamen papírban párolt hal fantasztikus, de ez a gyömbérrel kiegészített étel a listánk élén áll. Bármilyen ázsiai zöldséget ajánlunk mellé, hogy kiegyensúlyozott ételt kapjunk.

4 adag esetén a hozzávalók:

  • 4 darab tilápia filé
  • 1 evőkanál olívaolaj vagy repceolaj
  • szelet friss gyömbér, hogy a halat befedje.
  • 1 evőkanál alacsony nátriumtartalmú szójaszósz
  • 1 csipet paprika
  • 1 csipet fokhagymapor
  • 1 lap pergamenpapír, amely elég nagy ahhoz, hogy a halat becsomagolja.

Útmutató:

  1. Helyezze a halat a pergamenpapír közepére.
  2. Szórja meg a halat paprikával és fokhagymaporral.
  3. Öntse rá az olívaolajat és a szójaszószt.
  4. Tegye a vékonyra szeletelt gyömbért a hal tetejére, amely a hal nagy részét befedi.
  5. Hajtsa össze a pergamenpapírt úgy, hogy mind a négy sarkát középre húzza, és a széleket óvatosan behajtva lezárja. Helyezze a csomagokat egy sütőlapra.
  6. Melegítse elő a sütőt 350 fokra.
  7. Süssük 15-20 percig. A hal akkor van kész, ha fehér (nem átlátszó vagy rózsaszínű), és villával könnyen lepattogzik.

Ask the ExpertS