Egeszsegesut.hu

7 Keto kockázat, melyet érdemes szem előtt tartani

A ketogén diéta egy alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrend, amelyet általában fogyókúrás célokra alkalmaznak.

A szénhidrátok korlátozása és a zsírbevitel növelése ketózishoz vezethet, ami egy olyan anyagcsere-állapot, amelyben a szervezet elsősorban a zsírra támaszkodik az energiához a szénhidrát helyett. 

Azonban mint minden diéta, ez is kockázatokkal jár, melyekkel tisztában kell lenni.

Íme a 7 ketogén diétás veszély, amiről tudnod kell.

1. Keto influenzához vezethet

A szénhidrátbevitel a ketogén diéta alatt jellemzően napi 50 grammnál kevesebbre korlátozódik, ami sokként érheti a szervezetet 

Mivel a szervezet kimeríti a szénhidrát raktárait, és átáll arra, hogy a ketonokat és a zsírokat használja üzemanyagként ennek az étkezési módszernek az elején, influenzaszerű tüneteket tapasztalhatsz.

Ezek közé tartozik a fejfájás, szédülés, fáradtság, hányinger és székrekedés – ennek oka részben a dehidratáció és az elektrolit egyensúlyhiány, ami akkor következik be, amikor a szervezeted átáll a ketózisra. 

Bár a legtöbb ember, aki megtapasztalja a keto-influenzát, néhány héten belül jobban érzi magát, fontos, hogy a diéta során végig figyeljed ezeket a tüneteket, hidratált maradj, és nátriumban, káliumban és más elektrolitokban gazdag ételeket fogyassz. Íme néhány ketogén diéta recept inspirációként.

ÖSSZEFOGLALÁS
Ahogy a szervezeted alkalmazkodik ahhoz, hogy a ketonokat és a zsírokat használja elsődleges energiaforrásként, a keto diéta elején influenza szerű tüneteket tapasztalhatsz.

2. Megterhelheti a vesét

A magas zsírtartalmú állati eredetű ételek, mint például a tojás, a hús és a sajt, a ketogén diéta alapanyagai, mivel nem tartalmaznak szénhidrátot. Ha sok ilyen ételt fogyasztasz, nagyobb lehet a vesekő kialakulásának kockázata.

Ez azért van, mert az állati eredetű élelmiszerek magas bevitele miatt a vér és a vizelet savasabbá válhat, ami a kalcium fokozott kiválasztásához vezet. 

Egyes tanulmányok arra is utalnak, hogy a keto diéta csökkenti a vizeletben felszabaduló citrát mennyiségét. Tekintettel arra, hogy a citrát képes a kalciumhoz kötődni és megakadályozni a vesekövek kialakulását, csökkent szintje növelheti a vesekövek kialakulásának kockázatát. 

Emiatt fontos, hogy a krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedőknek kerülniük kell a ketózást, mivel a legyengült vesék képtelenek lehetnek eltávolítani a vérben felhalmozódó savakat, amelyek az ilyen állati eredetű ételekből származnak. Ez acidózisos állapothoz vezethet, ami ronthatja a CKD progresszióját.

Továbbá a CKD-ben szenvedő egyéneknek gyakran alacsonyabb fehérjetartalmú étrendeket ajánlanak, míg a keto-diéta mérsékelt vagy magas fehérjetartalmú. 

ÖSSZEFOGLALÁS
A sok állati eredetű étel fogyasztása a keto-diéta során savasabb vizelethez és a vesekő kialakulásának nagyobb kockázatához vezethet. Ez a savas állapot a krónikus vesebetegség progresszióját is ronthatja.

3. Emésztési problémákat és változásokat okozhat a bélbaktériumokban

Mivel a keto diéta korlátozza a szénhidrátokat, nehéz lehet a napi rostszükségletet kielégíteni.

A leggazdagabb rostforrások közül néhányat, például a magas szénhidráttartalmú gyümölcsöket, a keményítő tartalmú zöldségeket, a teljes kiőrlésű gabonákat és a babot kiiktatjuk a diéta során, mert túl sok szénhidrátot biztosítanak.

Ennek eredményeként a keto-diéta emésztési panaszokhoz és székrekedéshez vezethet.

Egy 10 éves ketogén diéta vizsgálat során, amelyet epilepsziás gyermekek körében végeztek, 65%-uk számolt be székrekedésről, mint gyakori mellékhatásról.

Ráadásul a rostok táplálják a bélrendszerben lévő jótékony baktériumokat. Az egészséges bélrendszer segíthet az immunitás fokozásában, a mentális egészség javításában és a gyulladás csökkentésében. 

A rosthiányos, alacsony szénhidráttartalmú étrend, mint például a keto, negatívan befolyásolhatja a bélbaktériumokat – bár a jelenlegi kutatások ebben a témában ellentmondásosak. 

Néhány keto-barát, rostban gazdag élelmiszer lehet a lenmag, a chia mag, a kókusz, a brokkoli, a karfiol és a leveles zöldek.

ÖSSZEFOGLALÁS
A szénhidrát korlátozás miatt a keto-diéta gyakran rostszegény. Ez székrekedést és a bélrendszer egészségére gyakorolt negatív hatásokat válthat ki.

4. Tápanyag hiányhoz vezethet

Mivel a keto diéta számos élelmiszert korlátoz, különösen a tápanyagdús gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket és a hüvelyeseket, előfordulhat, hogy nem biztosítja az ajánlott mennyiségű vitamint és ásványi anyagot.

Különösképpen a kalcium, D-vitamin, magnézium és foszfor hiány volt kimutatható a vizsgálatok során. 

Egy tanulmány, amely az elterjedt étrendek tápanyag-összetételét értékelte, kimutatta, hogy a nagyon alacsony szénhidráttartalmú étkezési minták, mint például az Atkins, amely hasonlít a ketogén étrendhez, a 27 vitaminból és ásványi anyagból csak 12 esetében biztosítanak elegendő mennyiséget a szervezetnek. Ez pedig idővel tápanyag hiányhoz vezethet.

Különösen a nagyon alacsony kalóriatartalmú keto diétát fogyás céljából folytató embereknél javasolják a kálium, nátrium, magnézium, kalcium, omega-3 zsírsavak, psyllium rost, valamint B-, C- és E-vitamin pótlását.

Ne feledd, hogy az hogy mennyi tápanyag kerül be a szervezetedbe ennél a diétánál is attól függ milyen élelmiszereket fogyasztasz nap szinten. Az egészséges, alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerekben, például avokádóban, diófélékben és nem keményítőtartalmú zöldségekben gazdag étrend több tápanyagot biztosít, mint a feldolgozott húsok és a keto finomságok.

ÖSSZEFOGLALÁS
Egyes tanulmányok szerint a ketogén étrend nem biztosít elegendő vitamint és ásványi anyagot, köztük káliumot és magnéziumot. Ez idővel tápanyag hiányhoz vezethet.

5. Veszélyesen alacsony vércukorszintet okozhat

Az alacsony szénhidráttartalmú étrendek, mint a keto, bizonyítottan segítik a vércukorszint kezelését a cukorbetegeknél.

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a keto különösmód segíthet csökkenteni a hemoglobin A1c szintjét, amely az átlagos vércukorszint mérőszáma. 

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyéneknél azonban nagy lehet a kockázata az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) több epizódjának, amelyet zavartság, remegés, fáradtság és izzadás jellemez. A hipoglikémia kómához és halálhoz vezethet, ha nem kezelik.

Egy 11, 1. típusú cukorbetegségben szenvedő, ketogén étrendet több mint 2 éven át követő felnőtt körében végzett vizsgálat szerint naponta 1x fordult elő alacsony vércukorszintű epizód. 

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyének jellemzően akkor tapasztalnak alacsony vércukorszintet, ha túl sok inzulint szednek és nem fogyasztanak elég szénhidrátot. Így az alacsony szénhidráttartalmú keto-diéta növelheti a kockázatot. Elméletileg ez megtörténhet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyénekkel is, akik inzulinnal kezelt gyógyszereket szednek.

ÖSSZEFOGLALÁS
Bár az alacsony szénhidráttartalmú diéta bizonyítottan javítja a cukorbetegek vércukorszintjének szabályozását, az alacsony vércukorszintű események kockázatát is növelheti – különösen, ha 1-es típusú cukorbetegségben szenved.

6. Károsíthatja a csontok egészségét

A keto diéta a csontok egészségének károsodásával is összefüggésbe hozható.

Számos, állatokon végzett tanulmány a ketogén diétát a csontok erősségének csökkenésével hozza összefüggésbe, valószínűleg a csontok ásványi sűrűségének csökkenése miatt, ami a szervezet ketózishoz való alkalmazkodás során következhet be.

Valójában egy 6 hónapos vizsgálat, melyet 29 epilepsziás gyermeken végzett keto diéta során vezettek felfedezte, hogy 68%-uknak alacsonyabb volt a csontsűrűség pontszáma, miután elkezdték a diétát.

Egy másik, 30 felnőtten végzett vizsgálat megállapította, hogy azoknál, akik 3,5 hétig követték a ketó étrendet, szignifikánsan magasabb volt a csontlebontást jelző vérmarkerek szintje, mint azoknál, akik magasabb szénhidráttartalmú étrendet fogyasztottak.Mindezek ellenére ezen a területen még további vizsgálatokra van szükség.

7. Növelheti a krónikus betegségek és a korai halál kockázatát

A ketogén diéta a krónikus betegségekre, például a szívbetegségekre vagy a rákra gyakorolt hatása forró vita tárgya, és ezidáig nem teljesen tisztázott.

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú, állati eredetű élelmiszerekre összpontosító étrend rossz egészségügyi eredményekhez vezethet, míg a növényi zsír- és fehérje forrásokat hangsúlyozó étrend előnyökkel jár.

Egy több mint 130 000 felnőtt bevonásával végzett hosszú távú megfigyeléses vizsgálat az állati eredetű, alacsony szénhidráttartalmú étrendet a szívbetegségből, rákból és minden más okból eredő halálozás magasabb arányával hozta összefüggésbe.

Ezzel szemben a növényi alapú, alacsony szénhidráttartalmú étrendek alacsonyabb szívbetegségből és más okból eredő halálozási arányt mutattak.

Egy másik, több mint 15 000 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat hasonló eredményeket talált, de mind az alacsony, mind a magas szénhidráttartalmú étrendet nagyobb halálozási arányhoz kötötte, mint a mérsékelt szénhidráttartalmú étrendet, amelyben a szénhidrátok a napi kalóriák 50-55%-át teszik ki.

Ezek igazolására, több átfogó vizsgálatra van szükség.

ÖSSZEFOGLALÁS
Bár a kutatások vegyesek, bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy az állati eredetű élelmiszerekre összpontosító alacsony szénhidráttartalmú étrend magasabb szívbetegségből, rákból és minden más okból eredő halálozási arányhoz vezethet.

Végeredmény

Bár a keto diéta rövid távon fogyással és egyéb egészségügyi előnyökkel jár, idővel tápanyaghiányhoz, emésztési problémákhoz, rossz csontozathoz és egyéb problémákhoz vezethet.

E kockázatok miatt a vesebetegségben, cukorbetegségben, szív- vagy csontbetegségben, illetve egyéb betegségben szenvedő egyéneknek beszélniük kell orvosukkal, mielőtt kipróbálnák a ketogén diétát.

A komplikációk és a tápanyaghiány kockázatának minimalizálása érdekében érdemes lehet dietetikussal is konzultálni a kiegyensúlyozott étkezések megtervezéséhez és a tápanyagszintek figyelemmel kíséréséhez, amíg ezt a diétát tartják.

Ask the ExpertS