Egeszsegesut.hu

Gyomorégés: Miért történik és mit tegyünk?

A gyomorégés a savas reflux egyik gyakori tünete, egy olyan állapot, amikor a gyomortartalom egy része visszajut a nyelőcsőbe, ez pedig égő fájdalmat okoz a mellkas alsó részén.
Az ember akkor érez gyomorégést, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, amely az ételt a szájból a gyomorba szállítja. A gyomorégés a GERD egyik tünete.
Az Amerikai Gasztroenterológiai Kollégium becslése szerint az Egyesült Államokban több mint 15 millió ember tapasztal naponta gyomorégési tüneteket.

A gyomorégés okai

Gyakori, hogy az emberek időnként gyomorégést tapasztalnak, és ez ritkán ad okot jelentős aggodalomra.
Ha az orvos azonban a visszatérő savas refluxot GERD-ként diagnosztizálja, az komoly hatással lehet az egészségre, és más, mögöttes egészségügyi problémákra utalhat.
Minden korosztályban kialakulhat GERD, a leggyakoribb kiváltó okok közé tartozik az elhízás és a dohányzás

Gyomorégés tünetei

A savas reflux vagy gyomorégés leggyakoribb tünete a mellkasban és a torokban jelentkező melegség, égő érzés. Ez annak köszönhető, hogy a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe.

Egyéb tünetek:

 • égő érzés a mellkas közepén.
 • emésztési zavarhoz hasonló fájdalom
 • kellemetlen szagú, fanyar íz a szájban

Ha valaki gyakran tapasztal savas reflux tüneteket, forduljon orvoshoz, aki további kivizsgálás céljából gasztroenterológushoz – bélgyógyász szakorvoshoz – utalhatja.

Gyógymódok

Néhány életmódbeli és táplálkozási változtatással megelőzhető vagy csökkenthető a gyomorégés. A javaslatok közé tartozik:

 • egészséges étrend követése, korlátozott zsírbevitellel
 • a lefekvés előtti 2-3 órában az étkezés kerülése
 • az ágy fejrészének megemelése lefekvés előtt
 • a szűk ruhák viselésének kerülése
 • a nehéz emelés és a megerőltetés kerülése
 • kerüld az alkohol, a koffein, a fűszeres ételek, a savas ételek, illetve a gázos és puffasztó ételek fogyasztását.
 • mérsékelt testsúly elérése vagy megtartása
 • szükség esetén a dohányzásról való leszokás
 • rendszeres testmozgás
 • gyakoribb kisebb étkezések fogyasztás

 Megjegyzendő azonban, hogy ezek az életmódbeli változtatások nem biztos, hogy mindenkinél működnek.

Gyomorégés tünetei

Az Office on Women’s Health (OWH) szerint a gyomorégés és az emésztési zavarok gyakoriak a terhesség alatt a hormonális változások és a gyomornak nyomódó baba miatt. Az OWH javaslatai, amelyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket:

 • öt-hat kisebb étkezés a nap folyamán
 • lefekvés előtti utolsó órában már ne egyen
 • a zsíros és fűszeres ételek kerülése

Gyomorégés vagy szívroham?

A szívroham az, amikor a szívhez kapcsolódó artériák elzáródnak. A gyomorégés viszont akkor következik be, amikor a gyomorsav visszakerül a nyelőcsőbe.
A gyomorégés és a szívroham egyes tünetei hasonlóak lehetnek, például a mellkasi fájdalom. Ennek eredményeképpen néhány szívrohamot elszenvedő ember nem tesz lépéseket, mivel azt hiszi, hogy gyomorégése van.
Ha valaki légszomj vagy izzadás mellett gyomorégési fájdalmat is tapasztal, az szívvel kapcsolatos problémára is utalhat.

A szívroham egyéb tünetei lehetnek:

 • kellemetlen érzés a mellkasban, például szorítás, teltségérzet, nyomás vagy fájdalom.
 • hányinger
 • szédülés
 • fájdalom vagy kellemetlen érzés az egyik vagy mindkét karban, a gyomorban, a nyakban, az állkapocsban vagy a hátban.
 • Ha valakinek a fenti tünetek közül néhányat vagy mindegyiket észleli, sürgősségi orvosi ellátást kell kérnie. Az American Heart Association (AHA) szavaival élve: „Ha kétségeid vannak, nézz utána”.

Ha tudjuk, hogyan lehet megkülönböztetni a szívrohamot a gyomorégéstől, az életet menthet.

A gyomorégés kezelése

Enyhítheti a gyomorégés tüneteit olyan gyógyszerek alkalmazásával, mint:

 • vény nélkül kapható gyógyszerek, amelyek segítenek enyhíteni az enyhe gyomorégést.
 • protonpumpa-gátlók (PPI), amelyek csökkentik a gyomorsav mennyiségét.
 • H2-blokkolók, amelyek egy olyan gyógyszer típushoz tartoznak, amelyek csökkentik a gyomorsav szintjét, és segíthetnek a nyelőcső nyálkahártya gyógyulásában.

Fontos megjegyezni, hogy a PPI-k hatékonyabban gyógyítják a nyelőcső nyálkahártyáját és kezelik a GERD tüneteit, mint a H2-blokkolók.

Gyomorégés megelőzése

Az életmód és a táplálkozás megváltoztatásával megelőzhetők vagy javíthatók a gyomorégési tünetek.
Megelőzhetjük a gyomorégést a savas ételek és a koffeintartalmú italok kerülésével.
A több testmozgás, a mérsékelt testsúly elérése vagy megtartása, a kisebb étkezések és az evés utáni egyenes ülés szintén segíthet a gyomorégés megelőzésében.

Összefoglaló

Sokan tapasztalnak időnként gyomorégést. Általában ez nem ad okot aggodalomra.
Ha azonban valakinek rendszeresen gyomorégése van, forduljon egészségügyi szakemberhez, aki többek között étrendi változtatásokat és rendszeres testmozgást írhat elő, valamint javaslatokat tehet a testtartásra vonatkozóan.
Ha az életmód- és viselkedésbeli változtatások nem bizonyulnak hatékonynak, az orvos ajánlhat vény nélkül kapható gyógyszereket, például savlekötőket vagy H2-blokkolókat.
Ha valaki nem biztos abban, hogy gyomorégés vagy szívroham tüneteit tapasztalja, azonnal orvoshoz kell fordulnia.

5 egyszerű jogorvoslat a gyomorégés enyhítésére

A gyomorégés olyan betegség, amely során a gyomor tartalma hátrafelé és felfelé mozog a nyelőcsőbe. A gyomorégést gyomor-bélrendszeri refluxnak is nevezik.
A rekeszizom és az alsó nyelőcső záróizomnak nevezett izom általában megakadályozza a gyomorégést. Ez az izom azonban néha elernyedhet, és a nyelőcsövet védtelenül hagyja a gyomorsavtól.
Gyomorégést tapasztalhatunk, amikor a gyomorsav érintkezik a nyelőcső belső falával. Ez a következő tüneteket okozhatja:

 • égő érzés a mellcsont, a nyak és a torok mögött.
 • ízváltozások
 • köhögés
 • hang rekedtség, amely étkezés, előrehajlás és fekvés esetén rosszabbodik.

A gyomorégés kellemetlenségei több órán át is tarthatnak, és a gastrooesophagealis reflux betegségnek vagy GERD-nek nevezett állapottá alakulhatnak. A GERD gyakori gyomorégést, az ételek beragadását, a nyelőcső károsodását, vérveszteséget és fogyást okozhat.

Javaslatok: 

1. A dohányzásról való leszokás: Hagyja abba a dohányzást és kerülje a passzív dohányzást.
2. Alkalmazkodó öltözködés: Viseljen bő ruházatot, hogy elkerülje a gyomorra ne nehezedő felesleges nyomást.
3. Vegye fontolóra a vényköteles gyógyszereket: A gyomorégésben szenvedőknek beszélniük kell orvosukkal is a vényköteles gyógyszerek használatáról, és arról, hogy azok megfelelőek-e a számukra.
4. Emelje meg az ágy fejrészét: Az ágy fejrészének megemelése lehetővé teheti, hogy a gravitáció csökkentse a gyomorégési tüneteket. Működhet, ha a felső ágytámaszok alá olyan blokkokat helyezünk, amelyek megemelik az ágyat.
5. Próbálja ki a vény nélkül kapható (OTC) gyógyszereket: A gyomorégésben szenvedőknek beszélniük kell orvosukkal a tünetek enyhítésére szolgáló vény nélkül kapható gyógyszerekről. Az orvos ajánlhat savlekötőket, savcsökkentőket, vagy sav blokkolókat, például a lansoprazolt és az omeprazolt.

Ask the ExpertS