Egeszsegesut.hu

A ketogén étrend lényege

A ketogén diéta a táplálkozás világának legújabb kedvence, különösen az olyan hírességek miatt, mint Halle Berry. Lényegében a ketogén diéta egy alacsony szénhidráttartalmú étrend, amely a mérsékelt mennyiségű fehérjére, de bőséges mennyiségű zsírra, például avokádó és sajt fogyasztására helyezi a hangsúlyt. A gondolkodásmód: A szénhidrátok kiiktatásával a szervezet egy ketózisnak nevezett folyamat révén a raktározott zsírt égeti el energiaként, amely segít a kilók leadásában. Bár ez a diéta az utóbbi években vált divatossá, eredetileg az 1920-as években epilepszia kezelésére használták.

Pegah Jalali, a New York University Comprehensive Epilepsy Center orvosa az NBC-nek elmondta, hogy a szervezet nagyjából két nap alatt kerül be a ketózisnak nevezett állapotba. A legtöbb fogyókúrázó számára megkönnyebbülést jelent, hogy kalóriaszámlálás nem szükséges a ketogén diéta betartásában.

„Leginkább arra bátorítom a betegeimet, hogy étkezzenek az étvágyuknak megfelelően” – mondta Jalali a csatornának. „A szervezeted többféle kalóriaszint mellett is lehet ketogén állapotban, és az egyéni szükségletek napról napra ingadoznak az aktivitástól és más tényezőktől függően.”

Bár a kalóriákat nem feltétlenül kell számolni, arra azonban figyelni kell, hogy hány gramm szénhidrát, fehérje és zsír van az ételekben. Tanulmányok szerint a keto diéta akkor működik a legjobban, ha napi 20 grammnál kevesebb szénhidrátot tartalmaz, így a ketogén diéta receptek szigorúbbak, mint más alacsony szénhidráttartalmú diétáké.

Az étrended nagyjából 60-80 százalékát kell, hogy a zsír tegye ki, mondta Stacey Mattinson regisztrált dietetikus az Everyday Healthnek. Melyhez körülbelül 1 gramm fehérje megengedett testsúlykilogrammonként. A szénhidrát mennyiség meghatározásához Mattinson kifejtette, hogy meg kell határozni a nettó szénhidrátot. Ezt úgy lehet megtenni, hogy az élelmiszer összes szénhidrátjából levonjuk a rostokat.

„Mindenki más, de a legtöbb ember napi 20 és 50 g nettó szénhidrát között tartja fenn a ketózist” – mondta Mattinson a kiadványnak.
„Könnyen ki tudunk esni a ketózisból” – mondta Mattinson. Még a húsokat is mértékkel kell fogyasztani, és bizonyos fajták teljesen tabuk, mint például a rántott csirke vagy a felvágottak. Az Everyday Health egy teljes listát tartalmaz az étkezési irányelvekről, hogy elindulhassunk.
A ketózást az teszi kihívássá, hogy egy extra gyümölcs elfogyasztása is arra késztetheti a szervezetet, hogy zsír helyett szénhidrátot égessen.

„Könnyen ki tudunk esni a ketózisból” – mondta Mattinson. Még a húsokat is mértékkel kell fogyasztani, és bizonyos fajták teljesen tabuk, mint például a rántott csirke vagy a felvágottak. Az Everyday Health egy teljes listát tartalmaz az étkezési irányelvekről, hogy elindulhassunk.
Tanulmányok azonban kimutatták, hogy mik a ketózis előnyei. A Nutrition című szaklapban 2012-ben megjelent tanulmány szerint a ketogén diéta segíthet a cukorbetegek vércukorszintjének fenntartásában, bár a túlzott zsírfogyasztással kapcsolatban vannak aggályok. Számos tanulmány kimutatta, hogy a diéta hatékony a fogyásban.

Mielőtt azonban megpróbálnánk egyedül nekivágni a keto-diétának, Mattinson arra biztatja az embereket, hogy először beszéljenek orvosukkal.
Böngésszen kedvére a ketogén diéta receptek között.

Ask the ExpertS